De keuze van Mats

De keuze van onze mechanicus Mats Buning is een Giant XTC 2017.

Ik zocht een fiets die licht, stijf, snel en bovenal betrouwbaar is. Bij Giant ben je dan sowieso al aan het goede adres. Het werd de nieuwe Giant XTC Advanced 29er carbon hardtail.
Ik heb de fiets helemaal gestript en met wat gouden tips van de meester hemzelf, Emiel, heb ik gekozen voor de SRAM XX1 EAGLE 1x12 groepset als afmontage, wat toch wel het meest opvallende is aan deze fiets.

Waarom dan deze groepset ?

Punt 1; Duurzaam en gewicht. Deze groepset is nog duurzamer en lichter gemaakt dan de voorgaande groepsets van SRAM.

Punt 2; De looks, want laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat. Het ziet er strak uit, technisch zit het fantastisch in elkaar en deze zwarte uitvoering matcht perfect bij de fiets.

En punt 3; Het bereik. Een cassete met een gear range van 500% en maarliefst 12 tanden achter gaf mij genoeg redenen om voor deze groepset te kiezen. Als kleinste tandje een 10, als grootste tand een 50. Bizar, maar wel precies wat een mountainbiker zoekt.

Verder is dit kanon afgemonteerd met:
> RockShox SID World Cup voorvork
> SRAM Guide Ultimate remset
> 9th Wave Carbon wielset
> XTR pedalen
> 3T componenten
> Fizik zadel
> Schwalbe racing ralph snakeskin banden

En dan... het eerste ritje!


Het nog altijd super mooie parcours in Schoorl mocht hem de eerste test bieden. Het was even wennen, maar wat goed is went snel! En dat deed het ook.

Het eerste dat ik merkte was de stijfheid. Met de nieuwe steekas optie in de 148mm breede (boost) achterbrug merkte ik dat deze fiets super direct reageert en mijn bewegingen volgt.

Daarna het schakelen, de XX1 EAGLE groepset maakt al zijn verwachtingen waar. Betrouwbaar in de zin van, nooit mis schakelen, onwijs snel van tand naar tand, en wat een fantastisch bereik!
Ik heb de 50 tand achterop de cassette nog niet gebruikt, maar ik weet zeker dat deze met Pasen op Ibiza tijdens de 3 daagse mountainbike marathon, de Vuelta Di Ibiza, het nog zwaar te verduren gaat krijgen!

Iets wat me wel gerust stelt, dat ik het lichtste tandje nog niet heb gebruikt, en waarom?
Het gemak van 1 blad voor, en in dit geval 12 achter maakt het schakelen fantastisch. Je hoeft nooit meer na te denken of je voor een klim op je buitenblad blijft rijden, of naar je binnenblad wilt.

Waar veel mensen bang voor zijn, is dat 11 of 12 versnellingen te weinig is voor een mountainbike. De 1x11 groepsets bewijzden in mijn ogen al het tegendeel maar deze 1x12 groepset al helemaal. Met in het achterhoofd dat je op je cassette een 50 tands achter de hand hebt bied vertrouwen om op wat voor terrein dan ook te kunnen fietsen.

En dat is in mijn ogen het belangrijkste dat je in je fiets moet hebben, 200% vertrouwen op je materiaal en natuurlijk in degene die de fiets voor U klaarmaakt. Ook nog een dingetje waar U bij Theo Schilder altijd op kunt rekenen!

Mocht U denken, ik wil meer weten over deze fiets, of over specifieke onderdelen willen weten.
U kunt mij vinden op de eerste etage, tussen mijn passie, de mountainbikes en de racefietsen.

Tot snel!

Mats